Sant Joan de Ciutadella

Tenen lloc els dies 23 i 24 de juny i el diumenge anterior. Són les més tradicionals i emblemàtiques de Menorca, ja que el seu origen es remunta a principis del segle XIV. En els seus inicis, fet que encara es manté en l'actualitat, l'obreria del sant es dirigia a cavall, en romiatge, a una petita ermita rural (ara Sant Joan de Missa) per honorar el seu patró. El gruix de la qualcada (cavalcada o comitiva a cavall) el formen els cavallers (genets cavallers), que són pagesos de totes les edats, mentre que els caixers (genets caixers) representen els quatre estaments socials dels seus orígens: l'Església (caixer capellà o sa capellana), la noblesa (caixer senyor), els artesans (caixer casat --casat i mestre d'un ofici manual-- i caixer fadrí --aprenent, solter, que unes vegades procedeix del camp i unes altres de la ciutat--), i la pagesia (caixers pagesos). El fabioler (funcionari municipal), muntat damunt la somereta (ase), guia la qualcada al so del tambor i del fabiol (flautí), amb unes senzilles notes inconfusibles.


El diumenge anterior al 23 de juny és el Diumenge des Be, en què la comitiva formada pels caixers i el fabioler acompanya, a peu, un pagès descalç, vestit amb pells de be, amb un anyell (ovella jove d'un any)damunt les seves espatles, en el seu recorregut pels carrers de Ciutadella anunciant la festa.
La comitiva amb els cavalls s'inicia a les 14 hores del 23 de juny, a casa del caixer senyor, i continua, quasi sense interrupció, fins a l'alba del 25 de juny. Com a actes més espectaculars, esmentarem el Caragol des Born del dia 23 capvespre i els jocs medievals eqüestres del Pla de Sant Joan del 24 capvespre (s’ensortilla, ses carotes i córrer abraçats).

 
Imatges relacionades